Wat is DNS-cache en hoe leeg maken?

Oplossing

Wat is DNS-cache?

DNS zorgt voor een vertaling van een domeinnaam (vb. google.be) of hostname (vb. www.google.be) naar een bepaald IP-adres en omgekeerd. Dit proces is vereist om websites te bezoeken.

Echter kan dit ook tijd innemen waar niemand graag op wacht. Hiervoor is dan het cache geheugen goed.Dit cache geheugen gaat dan eerdere verzoeken onthouden voor u zodat het allemaal sneller vooruit gaat.

Standaard wordt deze cache op regelmatige basis automatisch verwijdert op zowel uw besturingsysteem als uw internetbrowser.

Deze grote zegen kan soms ook problemen zorgen als u servers worden verhuisd. Gelukkig beschikken de meeste internetbrowsers en besturingsystemem ook over mogelijkheden om deze cache manueel te verwijderen

Hier dus een kleine how to.

1.Besturingsystemen

Windows

Wanneer u de Windowstoets (vlaggetje naast linker Alt of Ctrl) ingedrukt houdt met de R-toets opent het uitvoeren venster waar u cmd kan ingeven om het commando venster te openen.

In dit afschikwekkende venster kan u nu volgende commando ingeven: ipconfig /flushdns

U krijgt vermoedelijk een gelijkaardige uitvoer zoals hieronder vermeldt.

C:>ipconfig /flushdns

Windows IP Configuration

Successfully flushed the DNS Resolver Cache.

Mac OS

Met Finder kan u de terminal opzoeken waar u volgende commando kan ingeven om uw cache leeg te maken voor Mac OS X Leopard of nieuwer:

dscacheutil -flushcache

Werkt u met een oudere Mac OS versie dan gebruikt u best: lookupd -flushcache

Linux

U kan uw terminal oproepen met Ctrl + Alt + t

Hier kan u de DNS cache legen door volgende service opnieuw op te starten: "/etc/init.d/nscd restart" .

2.Internetbrowsers

In de geavanceerde instellingen (soms ook privacy instellingen) van uw browser kan u meestal kiezen om uw browsergeschiedenis en coockies te legen of verwijderen.

Hier zal u ook de mogelijkheid terugvinden om uw cache leeg te maken. Zie hier voor ons andere artikel

Was dit artikel bruikbaar? ja / nee
Artikel details
Artikel ID: 19
Categorie: Veel voorkomende vragen
Datum toegevoegd: 09/01/2019 19:50:17
Aantal bekeken: 627
Beoordeling (Stemmen): Artikel beoordeeld 3.5/5.0 (8)

« Ga terug